A névnapok ünneplése egyedi, magyar szokás?

Ha sorra vennénk a hazánkban elterjedt ünnepeket, amikor a család összegyűlik, akkor a karácsony mellett a születésnapok és a névnapok biztosan vezetnék a listát. Míg azonban Magyarországon teljesen természetesnek számít, hogy ünnepeljük a névnapot, addig ez más országokban, kultúrák esetében már korántsem így van. A névnapok sokszor szentek egyházi ünnepnapjához társulnak, és természetesen egy újabb okot is adnak az ünneplésre. Hazánkban rendszerint felköszöntjük barátainkat, családtagjainkat, közeli ismerőseinket névnapjukon, és az ajándékozás is igen elterjedt ekkor. De vajon mi a helyzet más népeknél?

 

A csehek, a románok, a szlovákok vagy a lengyelek hasonlóan hozzánk, szintén megtartják a névnapokat. Nincs ez másként a skandináv és a balti országokban sem. Lengyelországban például a születésnappal egyenértékűnek tartják a névnapokat, és biztosan nem feledkeznek meg azokról. Más a helyzet azonban az angolszász országokban, vagy például Hollandiában, Franciaországban, ahol nem ünneplik az emberek a névnapot. A horvátoknál és a szlovéneknél ugyan egykor még ünnepelték, de mára már kiment a divatból ez a szokás.

 

Hazánkban is vannak, akik kevésbé tartják fontosnak a névnapi köszöntést, de a legtöbben mégis szeretünk ilyenkor kedveskedni családtagjainknak, barátainknak. A virág és az édesség töretlen népszerűségnek örvend ajándék gyanánt, de a kézzel készült meglepetések is reneszánszukat élik. Míg az értékes ajándékokat rendszerint születésnapra vagy karácsonyra tartogatjuk, addig névnapok alkalmával általában a kisebb értékű meglepetések mellett szoktuk letenni a voksot.

 

Sokan vannak, akik nehezen jegyzik meg a dátumokat és a névnapokkal sincsenek másként. Jó hír viszont, hogy segítségül hívhatjuk a világhálót, ahol néhány kattintással megtudhatjuk, milyen névnap van éppen. A holnapi névnap pedig itt kideríthető: http://mainevnap.com/nevnapok-holnap , így biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz sértődés abból, ha elfeledkeznénk egy barátunkról. A mindennapi rohanásban ez rendkívül hasznos tud lenni, hiszen sokszor annyi teendő vár ránk a nap folyamán, hogy minden rossz szándék nélkül, egyszerűen kimennek a fejünkből az ilyen alkalmak. Akár névnap értesítőt is kérhetünk e-mailben, így már a nap kezdetekor értesülhetünk az aktuális ünnepről.

Tovább a végére és komment. A pingelés letiltva.

Szólj hozzá