HACCP kézikönyv ingyenes letöltése

Oldalunk elsősorban élelmiszer biztonsággal HACCP dokumentáció készítéssel foglalkozik, amely igen fontos minden olyan kereskedelmi vállalkozásnak vagy vendéglátóipari egységnek amely élelmiszerekkel foglalkozik. Így zöldségboltok, ABC-k, büfék és éttermek figyelem ez nem csak a papírgyártásról szól. Akinek csak dokumentumokra vagy kézikönyvre van szüksége az töltse le ingyen az oldalunkról, ám ezzel még nem lesz felkészült a speciális esetekre.

Speciális eset alatt nem az ÁNTSZ ellenőrzést értjük! Gondoljunk csak bele egy nem megfelelően tárolt tojásokkal teli doboz maga a szalmonella fertőzés melegágya, a romlott tej, hús és akár bizonyos zöldségek és gyümölcsök is betegséget okozhatnak. Úgy véljük az eltérő élelmiszerek tárolásáról a gyakori kézmosásról nem is illik beszélni. Azonban a saját folyamataink hiába is működik akár évtizedek óta jól komoly kockázatot rejthetnek. Nem is azt mondjuk változtassuk meg a jól bevált és működő folyamatainak sokkal inkább arról van szó, ahol élelmiszerrel találkozunk ott vegyük figyelembe a HACCP hét fontos alapelvét és máris egy kockázattal kevesebbel működhet a vállalkozásunk.

Nem kell megijedni a HACCP bőven betartható: értelmes és észszerű szabályokat tartalmaz, semmi olyan dolog nincs benne amely hosszú távon nem vállalható vagy teljesíthetetlen elvárásokat támaszt az alkalmazói elé. Gondoljunk csak az élelmiszerekkel kapcsolatos fertőzésekre, mint például a szalmonella, gondoljunk az allergén anyagokra, amelyek között pár ártatlannak tűnő akár halálos veszélyt is jelent az allergiás ügyfelünknek (pl. mogyoró). Azonban nem kell ilyen messzire menni, hiszen melyik vendég ne perelné be vállalkozásunkat, amennyiben több napos hasmenéses, hányásos fertőzést kap pusztán azért mert éttermünk, büfénk vagy zöldségesboltunk hanyag volt. Pont ilyen esetekben jön jól egy megfelelően dokumentált HACCP kézikönyvvel biztosított üzletmenet, ahol nem a külső szabályrendszer dolgozza át a meglévő folyamatainkat hanem a HACCP igazodik meglévő üzletmenetünkhöz.

Tovább a végére és komment. A pingelés letiltva.

Szólj hozzá