Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület

http://www.kiskunhagyomany.hu

Egyesületünk 2001-ben alakult hagyománytisztelő és művelő emberekből, akik addig is szívvel -lélekkel dolgoztak csak szerettek volna közösséghez tartozni.  Tagságunk kézművesekből, magángyűjtőkből, turisztikával foglalkozókkal és hagyományőrző gazdákból áll. Sikerült is a megalakulás után hamarosan olyan programokba bekapcsolódni, amelyek segítették az előrehaladást, kapcsolatépítést.

Már az első évben az Ökotárs Alapítványnál nyert pályázattal öten utazhattunk Lengyelországba, Szlovákiába, Csehországba, ahol hasonló Egyesületekkel találkoztunk és hagyományőrző programokon vettünk részt. A mai napig emlékezetes marad az Opatow-i  vásár és a Hrusow-i  körtefesztivál.  A BKKM-i Önkormányzat jóvoltából pedig  2 egyesületi  tagunk Fehér Imréné és Ádám Kálmánné  Törökországban, Rodostóban képviselték Egyesületünket a Cseresznyefesztiválon. Magyarországon  a Turisztikai és Agrárvásárokon a mai napig rendszeresen részt  veszünk,  a Kecskemét és Térsége Önkormányzati Társulással  együtt dolgozunk, segítjük egymás munkáját.

Természtesen a  kerekegyházi  egyesületekkel, alapítványokkal is egymást támogatjuk, rendezvényeiken  részt veszünk, segítünk. Oktatóprogramokat szervezünk fiataloknak és a kultúrára éhes idősebbeknek. Vácrátóton a Botanikus Kerttel együtt indítottuk el a Földi javak Asztalunkon rendezvényt, melyet már előtte Kerekegyházán is többször megszerveztünk.

Kapcsolataink nem csak a Kiskunságba, de több országba ágaznak. Együttműködünk a szabadkai TERRAS  Biokultúra Egyesülettel, képviseljük  Magyarországot és együtt dolgozunk a Slow Food Biodiverzitásért  Világalapítvánnyal és a Terra Madre  Vilálapítvánnyal.

Mangalicatartó tagjaink kétévente meghívást kapnak a  világ legnagyobb gasztronómiai kiállítására a Salone del Gusto-ra Torinóba.  Természetesen  a Toscana régióval, mint testvérkapcsolattal és támogatónkkal nagyon jó kapcsolatokat ápolunk. Torinóban több, mint száz ország  gasztronómiáját és kulturáját  ismerhetjük meg, bővíthetjük kapcsolatainkat.

Kerekegyházán  a  Móra Ferenc Általános Iskolában 2010-ben a Slow Food  -dal együttműködve elindítottuk az íznevelést, ami  Magyarországon  mintaértékű. Szerencsére már követőkre találunk.

2010-ben december 10-én  napközben  Terra Madre napot  tartottunk az iskola aulájában,  mint a világon mindenütt ugyanebben az időben ,majd este Betlehemeztünk a Rendek Tanyán.  Ez már hagyománnyá lesz , mert minden ezen a napon tartjuk mindkettőt. Nagyon fontos, hogy  a világmozgalmakhoz is csatlakozzunk ezzel is erősítve az egészséges ételek és a kultúra fontosságát.

Már 2011-re is kész tervekkel állunk elő. Folytatjuk a sokrétű kultúra ápolását és továbbadását. Ökotúra útvonalunkon a vendégek megismerkedhetnek munkánkkal.

Programok

Az Ökotúra program
előzetes megrendelés alapján:
– Lovaskocsizás Kiskunsági Nemzeti Parkba
– Homokbuckák, növényismeret
– Ízutazás a gazdáknál

2011. évi programok:
január 16. – Slow Food találkozó lesz Kerekegyházán,
február 26. – Hagyományos disznóvágás szalmapörköléssel
március 8. – Magvas Gondolatok kiállítás, magcsere, íznevelés program
április 22. – Gubakészítés,  Húsvét tojásfestés turisztikai program
május 12. – Fanyűző program, körmönfonás, íznevelés
június 25. – Szalma a főszereplő: kézműves és arató program, időjárásfüggő
július 9. – Komposztálás, oktató program, Kunhalmok oktató program
augusztus 14. – Befőzés, környezetkultúra előadás
szeptember 24. – Szántóföldi betakarítás,
október – Földi javak asztalunkon Vácrátóton
december 10. – Terra Madre Világnap Kerekegyháza ,Slow Kultur: este Betlehemezés Rendek Tanya

Hozzászólhatsz, vagy trackbacket hagyhatsz a saját oldaladról.

Szólj hozzá