X-faktor a tehetségkutató

Az X-Faktor az RTK Klub tehetségkutatója, aminek alapja a brit Simon Cowell által kitalált The X Factor. Lényege, hogy az énekesek négy kategóriában jelentkezhetnek: lányok, fiúk, 25 év felettiek és együttesek. A négy csoportot a legjobb 24 a selejtezők után szétosztják négy mentor között, akik a műsor során segítik majd a versenyzőket.

A szereplőválogatók során kikerül a legjobb 150, akikből a Táborba jutva először 100, majd csupán 50 énekes marad benn. A létszám végül 24-re csökken, akik már eljutnak a mentorok házába. Ez nem minden esetben a zsűri valódi otthona, ám jelképesen mutatja összetartozásukat.
Eddig a mentorok együtt döntöttek a szereplők továbbjutásáról, ám a házban már mind a négy tag maga dönti el, hogy a hozzá beosztott hat énekesből vagy együttesből melyik hármat tartja érdemesnek az élő műsorokban való fellépésekre. Itt segítségül hívnak egy-egy hozzájuk közel álló hírességet, aki segít meghozni a nagy döntést. Közülük fog kikerülni az élő műsorokban az, akiben biztosan megvan az X-Faktor.

Az élő adásokban a nézők szavazatai alapján dől el, hogy ki lesz az a két énekes, akinek párbajoznia kell. Ilyenkor a mentorok választhatják ki azt a versenyzőt, akit tovább szeretnének juttatni. Ha 2-2 szavazatot kapnak a párbajozók, akkor a közönségtől a legkevesebb szavazatot kapó esik ki.

Hazánkban eddig az X-Faktornak két évada volt. Az elsőt Ördög Nóri és Sebestyén Balázs vezette, a másodikat pedig csak Nóri egyedül. Mindkét szériában ugyanazok voltak a mentorok, Keresztes Ildikó, Geszti Péter, Malek Miklós és Nagy Feró, bár más csoport segítését kapták.

Geszti Péter 2010-ben a lányokat, Domokos Fannit, Janicsák Vecát és Shodeinde Dorkát; Keresztes Ildikó pedig a fiúkat, Király L. Norbit, Takács Nikolast és Vastag Tamást mentorálta. Malek Miklós kapta a csapatokat, Mimit és Gergőt, a Non Stopot és a Summer Sisterst; míg Nagy Feró a 25 év felettieket, Vastag Csabát, Szabó Mariannt és Wolf Katit. Az első széria győztese Vastag Csaba lett.

A 2011-es évadban a lányok, Bagosi Alexa, Kováts Vera és Muri Enikő Nagy Feróhoz; a fiúk, Baricz Gergő, Demes Tamás és Kelemen Csaba – Lil C. pedig ismét Keresztes Ildikóhoz kerültek. A csapatok, az Apollo23, az Ikrek és a Rocktenors mentora Geszti Péter lett. A 25 év felettiek, Gyurcsík Tibor, Kocsis Tibor és Tarány Tamás Malek Miklós szárnyai alá kerültek. A második X-Faktort Kocsis Tibor nyerte meg.

Azt még nem tudni, hogy az énekes tehetségkutató showműsor jelentkezik-e harmadik szériával. Ha követik az eddigi kezdési időpontokat, akkor akár 2012 őszén is izgulhatunk a kiválóbbnál kiválóbb hangú tehetségekért.

Tovább a végére és komment. A pingelés letiltva.

Szólj hozzá