A pizza, azaz a sokak kedvenc étele

Valószínűleg nehéz elképzelni a napjaink menüjét pizza nélkül. Hiszen szinte mindenki kóstolta már legalább egyszer, és van, akit teljesen rabul ejtett e csodálatos étel ízvilága. De honnan származik a pizza és miért növekszik még mindig a népszerűsége? Az alábbiakban mi is ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Hogyan született a pizza?

A pizza elődje Dél-Olaszországból származik, ahol eleinte csak lapos kelt tésztákat készítettek, melyeket olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel ízesítettek, majd köveken sütöttek meg. Ezek a pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A későbbiekben a pizzatésztát tejföllel és zsírral kenték le, majd erre az alapra tették a feltéteket. Egy idő után nagyon népszerűvé váltak, és divatjuk elterjedt az egész világon.  A receptet fokozatosan módosították, amíg a csupasz sült pogácsákból sajttal és egyéb finom hozzávalókkal bevont pizza nem lett. A 17. században a pizza belépett az üzletek világába is, amikor megalakultak az első pizzériák. A 18. század nagy fellendülést hozott a pizza számára, amikor is azt paradicsommal kezdték díszíteni A pizza királyi premierje 1889-re tehető, amikor Savoyai Umberto király és felesége Margit egyik olasz látogatásuk alkalmából egy különleges pizzával fogadták őket, amelyet a királynéról neveztek el. Ebből alakult ki a mai Margherita pizza.

A pizzák népszerűsége

A pizza olasz eredetű tésztaétel. Jellemzően vékony, kör alakú tésztából készül, amelyen paradicsompüréből, sajtból és egyéb hozzávalókból feltétet készítenek. Ha a fehér búzalisztet lecseréljük hajdina vagy zablisztre, és minél több zöldséget teszünk egy ilyen alapra, akkor teljesen más tápértéke lesz. Minden esetben megszórhatjuk minőségi sajttal és meglocsolhatjuk extra szűz olívaolajjal. Közvetlenül a sütés befejezése előtt szórjunk rá rukkolát és kész is a pizza egészséges változata. A megfelelően elkészített pizza könnyen emészthető, és a kutatások kimutatták, hogy megfelelő hozzávalókkal az emberi szervezetre is jótékony hatásással van, csökkenti például a szívroham kockázatát. A hozzávalók könnyedén beszerezhetők az akciós újságok, többek közt az Auchan akciós újság lapozható és a Penny akciós újság lapozható változatainak köszönhetően. Az aktuális Penny akciós újság lapozható formában megtekinthető a Penny online felületén is, ahol átlapozhatók az aktuális Penny újságok. A Penny kártya segítségével további előnyökben részesülhet.

Valójában sok olyan étel van, amely örömet okoz számunkra, akár a boltban vásároljuk, akár a konyhánkban készítjük. Az ízletes ételek valódi haszna érzelmi jellegű. Egyrészt az ízletes ételek fogyasztása boldogság hormonokat szabadít fel szervezetünkben, mely agyunkra is pozitív hatással reagál. Amikor ízletes ételeket eszünk, jutalmat érzünk, és elménk ennek megfelelően cselekszik. Néha már maga az étel elfogyasztásának várakozása is elég ahhoz, hogy az agyunkat izgalomba hozza. Alapvetően a pizza egy gyorsan elkészíthető, ízletes és megfizethető étel. Lapozza át az akciós újságokat, köztük a Penny akciós újság lapozható és az Auchan akciós újság lapozható változatait és keresse a pizza alapanyagokat a lehető legelőnyösebb árakon. A Penny újság és az Auchan újság Kaufino.hu oladalán találahó szórólapjaiknak köszönhetően ízletes ételt készíthet kedvező áron.

A legismertebb pizzafajták

Amellett, hogy egy jól elkészített pizzán az ízek könnyedén összeállnak, a pizzapite állaga is kiegészíti az ízét. A nyúlós sajtréteg alá szilárdan elhelyezett ropogós kéreg az ízlelőbimbókat is beindítja. A pizza szó szerint összefügg a függőség tüneteivel.

A Pizza Margherita egy olyan finomság, amely kitűnően illik egy királynőhöz. 1889-ben Savoyai Margherita királynő Nápolyba látogatott, ahol az olasz zászló színeire emlékeztető pizzával kínálták: piros paradicsom, fehér mozzarella sajt és zöld bazsalikom. A királynőnek ízlett ez az étel, elkészítője róla nevezte el Pizza Margherita-nak. A Calzone hajtott pizzának a különlegességét nem feltétlenül az alapanyagok, hanem maga a hajtottsága képezi. A sajtimádóknak a négyfajta sajtos pizza megfelelő választás. Népszerű a Hawai pizza is, mely paradicsomos pizza alappal készül, sok sonkával, kukoricával, ananásszal és sajttal. A sokak által közkedvelt magyaros pizza igaz nem éppen kímélő étel, hisz a pizzalapra erős paprika, parasztkolbász és hagyma kerül, de annál nagyobb népszerűbb. Sok esetben szalonnával dúsítják a feltétet.

Keresse a boltok polcain a pizza hozzávalóit és készítse el e mennyei eledelt. Tekintse meg az akciós újságokat, köztük a Penny újságokat és a Penny akciós újság lapozható és az Auchan akciós újság lapozható változatait és keresse a pizza alapanyagait kedvező áron. Az Auchan és a Penny termékkínálatában mélyfagyasztott pizzák is szerepelnek. Azonban, ha frissre vágyik, pár alapanyagból könnyedén otthon is elkészítheti. És más nem marad hátra, csak élvezni az ízeket.

Tovább a végére és komment. A pingelés letiltva.

Szólj hozzá