Délvidéki barangolások

Gyakran szeretnénk a nyári szabadságunkat olyan utazással eltölteni, ami tartalmas, kikapcsol, mégis olcsón leszervezhető. Ilyen úti cél lehet a Délvidék, amely a mai napig rengeteg történelmi emléket őriz a magyar évszázadok sorából, mégis igen ismeretlen a magyarországi utazó előtt.
De lássuk csak, mit találunk a Délvidéken, ha ellátogatunk oda! Az egyik legismertebb állomás az aracsi pusztatemplom, amely 800 éve magasodik a bánsági pusztában. Sajnos már rég eltűnt a falu, melynek lakóit szolgálta, de a templom falai ma is állnak. Ez az épület vált mára a délvidéki magyarság jelképévé és kultikus helyszínévé. Innen dél felé haladva találjuk Európa legnagyobb sivatagát. Noha senki nem gondolhatja, hogy majd versenyre száll az afrikai és ázsiai sivatagokkal, mégis különleges élmény ennek a földrajzi képződménynek a meglátogatása. Még akkor is csodálatos, ha a múltban tájidegen feketefenyőkkel próbálták hasznosabbá tenni ezt a területet.
Haladjunk tovább dél felé, egészen a Déli végekig, az Al-Duna erődjeinek soráig! Galambóc- és Szendrő vára, a Háromtorony… Egymagukban is megérnék az utazást, hát még ha mindet szemügyre vehetjük! És ha már itt járunk, tekintsük meg a Kazán-szorost és Traianus tábláját is! Európa egyik vadregényes tája ez, amely a síkvidékhez szokott magyar szemnek idegen lehet, de mindenképpen ámulatba ejtő.

Tovább a végére és komment. A pingelés letiltva.

Szólj hozzá