Napelemguru – napelemről első kézből

Egyre többen hallottak arról, hogy a megújuló energia terjedésére szükség lenne, de az igazi okok és szükségszerűségek nem mindenkinek egyértelműek. Ami könnyen belátható, az a hagyományos energiahordozók kifogyása miatti kényszer. Az olaj, a gáz, a szén egyre inkább fogy, így a maradék egyre drágábban termelhető ki. Ahogy az árak ennek megfelelően folyamatosan emelkednek, egyre kevésé akarjuk ezt az árat kifizetni és keressük az egyéb lehetőségeket.

Az egyik -talán a legnagyobb- ígéret a napelemek használata. A megújuló energiaforrások ellen ugyanis azt szokták felhozni, hogy kiszámíthatatlan és ingadozó a teljesítményük. (Pl. szél) A nap viszont minden egyes napon felkel, és a napelem még a felhőkön átszűrődő fényből is tud áramot termelni. (Persze valamivel kevesebbet.) A legnagyobb energiatermelést pedig pont akkor kapjuk, amikor a legerősebb az energiaigény, a nap közepén, amikor a gyárak mennek. A nyári nagy csúcs, a légkondicionálók miatt egyébként is egybeesik a napelem csúcstermelésével.

Mivel az igazi felívelés még előttünk van, emiatt érdemes megismerni a napelem hátterét. Az általános ismertetését, technológiáját, telepítési lehetőségeit és gazdaságosságát ismerteti oldalunk.

Tovább a végére és komment. A pingelés letiltva.

Szólj hozzá