Királyok étele az ételek királya a bélszín

Van aki egyetért a címben szereplő kijelentéssel és van aki egyszerűen ódzkodik a nyers hústól vagy a frissen elkészített kevésbé átsült steakektől. Pedig a bélszínből készült ételek nem véletlenül képviselik magukat az étlapok különlegességei között. Meg kell hagyni tudás és gyakorlat kell ahhoz, hogy valaki a félig átsült steaket vagy éppen a jól átsült steaket a megfelelő módon készítse el és az ne tocsogjon a vérben vagy pedig ne egy túlsütött száraz rágós valami legyen, mert bizony még gyakorlott szakácsok is hibába esnek a steak elkészítése során, nem véletlen tehát az, hogy éttermek és szakácsok specializálódtak eme nemes ételre, amely rendszerint marhabélszínből készül. Bizony az ára is képviseli azt, hogy nem hagyományos, klasszikus étellel van dolgunk. A magas ár pedig nem csak amiatt van, hogy rendszerint elit éttermek kínálatában jelenik meg a steak, hanem abban is, hogyan készítik el, nem beszélve az alapanyagról, amely önmagában kiemeli a bélszínt a marhahúsfélék többi részétől. A bélszín ugyanis a marha izomzatának egy speciális része amelyet egész élete során csak kis részben vesz igénybe, ezért is annyira porhanyós és puha ez a hússzelet, sőt egyes országokban, mint például japán a marhákat rendszeresen masszírozzák és sörrel itatják annak érdekében, hogy a húsa még puhább legyen. Akkor még a tatárbifsztekről nem is beszéltünk, írtunk hiszen az igazán jó tatárbifsztek szintén bélszínből készíthető el. Magyarországon ugyan tatárbifszteket több helyen is lehet fogyasztani de, hogy hol az igazán jó, ahol mi keverjük össze és fűszerezzük saját ízvilágunk szerint, no az ilyen helyekből bizonyára kevesebbel találkozik az egyszeri vendég.

Milyen ételek készíthető marhabélszínből?

Először is a Magyarországon igen népszerű tatárbifsztek amelyről az előző bekezdésben említettünk néhány szót. Ez a valójában nyers hús, akkor igazán finom amennyiben a hús maga mellőzi a zsíros részeket és a legnívósabb helyeken nem is darálják, hanem apró szeletekre késsel vagdalják azt.

Szintén érdekes étel a Sztroganov bifsztek, ahol a húst apró szeletekre szelik és hagymával valamint vargánya gombával uborkával teszik egyedivé illetve tejszínes habarással készítik el.

Sokak kedvence a Chateaubriand steak, amelyet fóliában sütnek tésztába csomagolnak és rendszerint burgonya pürével tálalják fel a vendégek számára.

Ezenkívül persze sok más étel is készíthető a marha egyik legnemesebb részéből, rendszerint összefoglaló nevükön ezek a különféle steakek, amelyeket szokás kevésbé átsült, közepesen átsült vagy jól átsült módon elkészíteni. Bármelyiket is választja a vendég a lényege ezen húsételeknek az, hogy maga a hús közepe puha, porhanyós és omlós maradjon, ellenkező esetben biztosan nem lesz az étel senkinek sem a kedvence. Ehhez persze némi tapasztalat is szükséges, elsőre ugyanis nehéz jól elkészíteni a steakeket. Szerencsére mára Magyarországon is egyre több steak house kínál ízletes ételeket, legyen az angolos, franciás vagy amerikai módon elkészült netán oroszos.

Tovább a végére és komment. A pingelés letiltva.

Szólj hozzá