A legkönnyebb válasz persze az, hogy változatosan táplálkozzunk a téli és kora tavaszi időszakban is. Együnk a húsfélék mellett minél több zöldséget és gyümölcsöt. Ilyenkor persze nehezebb beszerezni friss zöldségeket, már ami a frissességet illeti az is megkérdőjelezhető, hiszen némi üvegházi termelést leszámítva Hazánkban ebben az időszakban nehezen lehet zöldséget és gyümölcsöt beszerezni helyi termelőktől. Az ilyen árukat tehát messziről kell odaszállítani az élelmiszerboltok polcaira. A szállítás pedig időbe telik csak úgy, mint a tárolás és a raktározás és ez az idő bizony nincs jó hatással a friss zöldségekre és a gyümölcsökre sem.
Szabad-e fagyasztott zöldségeket fogyasztani?
A válasz egyszerűen: igen, hiszen a fagyasztási eljárás semmiképpen sem károsítja sem a gyümölcsöket sem a zöldségeket. Sőt, amennyiben hamar történik a fagyasztás, az a betakarítást a leszedést követően akkor az a fagyasztott zöldség vagy gyümölcs éppen olyan egészséges, vitaminokban gazdag, mint a friss társai. Szóval semmiképpen sem szabad félni a fagyasztott áruktól, mivel így ezen termékek szerkezete és összetétele nem változik meg. Ezt egy nemrégiben készített kutatás is igazolta amely szerint a fagyasztott zöldség szinte semmiben sem tért el a friss társaitól. Sőt a túltárolt, messziről szállított zöldségeknél és gyümölcsöknél jobb eredményt értek el a fagyasztott eljárással tartósított termékek. Azonban ez már nem igaz a konzervált termékekre azaz a konzerv zöldségek az eljárás során jelentősen megváltozik a termékek összetétele amely ugyan nem káros az egészségre de már egy másfajta terméket fogyasztunk abban az esetben ha a fagyasztott áru helyett a konzerv módozatát választjuk. Ettől sem kell ugyan félni de mindenképpen szükségmegoldásnak tekinthető a friss illetve fagyasztott zöldségek és gyümölcsök mellett. Szerencsére ma már nem akad olyan háztartás ahol ne lenne hűtőszekrény, fagyasztó vagy mélyhűtő esetleg hűtőláda így ezek otthoni tárolása is megoldott.