Szegedi Hírek: Ismét határsértőket fogtak el Szegeden

Nemrég érkeztek a hírek Szegedről, miszerint határsértőket és embercsempészeket fogtak el a rendőrök Újszegeden. Vasárnap lakossági bejelentések érkeztek a környékről, miszerint idegen származású emberek csoportja gyalogol az ország belső része felé. A helyszínre rögtön kiérkeztek a járőr kocsik, majd a rendőrök 14 embert elő is állítottak – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Mint utóbb kiderült, a nyolc pakisztáni és a négy afgán állampolgár két szerb férfi segítségével jutott át a zöldhatáron. Az elmúlt 24 órában azonban nemcsak ezt a csoportot buktatták le – több idegen állampolgárt fogtak el Szegeden és a város vonzáskörzetében.

A szegedi határrendészet őrei Mórahalmon két algáriai határsértőt igazoltattak, akik már nem egy alkalommal lépik át illegálisan az országhatárt, éppen ezért már korábbról folyik ellenük büntetőeljárás. Később pedig Röszkén állítottak elő a rendőrök egy tunéziai és két marokkói állampolgárt. Az igazoltatott emberek ellen egytől-egyig büntetőeljárás indul, azonban ezek az esetek sokáig húzódnak, mert az adott emberek nem egyszer és nem kétszer próbálkoznak a határátlépéssel, azonban mindig el is tűnnek.

Mostanában kezdenek elburjánzani Szegeden a határsértési bűncselekmények, ugyanis az elmúlt időszakban folyamatosan meggyűlik a baja a rendőrségnek az illegális határátlépőkkel, illetve az embercsempészekkel. Főként éjjel próbálkoznak bejutni az országba, így a rendőrök nehezen veszik észre őket, de a hőkamera nagy segítségükre van, mellyel rengeteg embert buktattak már le. Ezúttal is a hőre érzékeny kamera segített elfogni Röszkénél az illegális behatolókat.

A Szeged környéki esetet a rendőrség összefüggésbe hozta a líbiai háborúval, hiszen 2011 február-március óta árasztják el illegálisan afrikai állampolgárok az országot. Kadhafi fenyegetőző beszéde és az Észak-Afrikában kialakult háborús helyzet miatt emberek tömege kerekedett fel, és hagyták el többen nemcsak az országot, hanem a kontinenst is.

Az elmúlt hónapokban több határsértőt találtak Szeged környékén, mint az elmúlt évtizedben. Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem egy esetnél számolt be embercsempészetről és illegális határátlépésről a líbiai helyzet óta. Így egyáltalán nem kizárt, hogy az elmúlt hónapok fenyegetett időszaka bizony összefüggésben áll a távoli országok háborús politikai helyzetével.

Tovább a végére és komment. A pingelés letiltva.

Szólj hozzá